Thursday, August 7, 2008

Menutup Aurat

Baginda SAW dalam sabda: “Bahawasanya aku diutuskan Allah untuk menyempurnakan keluhuran akhlak (budi pekerti).” (Hadis riwayat Ahmad)

Islam memberi garis panduan jelas kepada manusia bagaimana seharusnya seseorang itu menjaga maruah dirinya. Dalam hal berpakaian tetapi ternyata umat Islam terutama remaja atau muda-mudi meremehkan panduan diberikan.

Oleh itu, kita dapat lihat mereka mengenakan pakaian mengikut fesyen terkini tidak memenuhi ciri dikehendaki Islam. Pakaian mereka mendedahkan aurat, ketat dan jarang menampakkan susuk tubuh.

Seharusnya kita insaf hikmah Allah memerintahkan hamba-Nya supaya berpakaian mengikut syariat. Pakaian bukan saja melindungi tubuh badan daripada perubahan cuaca serta kekotoran, pakaian membuatkan manusia kelihatan kemas dan cantik.

Memakai pakaian yang indah bukan bertujuan bergaya, bermegah dan menyombong diri, sebaliknya ialah supaya nampak bersih, sopan dan menutup aurat. Ini menjadikan seseorang itu ada harga diri dan terpelihara maruahnya.

Perintah menutup aurat dapat diperhatikan dalam firman Allah yang bermaksud: “Wahai Nabi, suruhlah isterimu dan anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa keluar)....” (Surah al-Ajzan, ayat 59)

Mereka yang selalu menjaga maruah diri menampilkan ciri sangat mengagumkan seperti taat perintah Allah, berakhlak mulia dan terpuji, tawaduk, pemaaf, baik dalam pergaulan serta lunak tutur kata.

Lantaran itu, apabila seseorang gemar menjaga maruah diri bermakna mereka memiliki sifat insan dikasihi Allah seperti sabda Rasulullah SAW: “Sikap yang baik, menjaga diri dan hidup berhemat adalah satu bahagian daripada dua puluh empat bahagian daripada kenabian.” (Hadis riwayat Tarmizi)

Petikan artikel Berita Harian

No comments: