Friday, June 20, 2008

20 Jun: Hari Pelarian Sedunia

Salam penuh ceria. Semoga kita sentiasa diberikan kesihatan yang baik dalam meneruskan tugas seharian. Banyakkanlah bersyukur atas segala nikmat yang diperoleh dari Allah. Moga-moga apa jua pekerjaan yang kita lakukan mendapat rahmat dan berkat dari-Nya.

Untuk makluman semua, hari ini, 20 Jun merupakan Hari Pelarian Sedunia yang telah diisytiharkan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sejak 2001. Ini mengambil kira keadaan yang dilalui oleh penduduk negara Afrika yang telah menjadi mangsa pelarian sejak sekian lama.

Alangkah sedihnya melihat keadaan mereka, terpaksa meninggalkan tanahair sendiri atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Lari dari satu tempat ke tempat lain. Terpaksa mengemis untuk mendapatkan sesuap makanan.

Tempat tinggal mereka pun amat daif sekali. Pakaian pula ala kadar sahaja. Yang amat memilukan apabila melihat keadaan tubuh badan mereka yang kurus kering disebabkan tak cukup makanan. Anak-anak kecil nampak begitu kurus sekali.

Nah! Lihatlah keadaan mereka tu. Amat jauh sekali berbeza dengan kita di sini. Apa yang boleh kita lakukan?

Sentiasalah bersyukur atas segala nikmat yang kita perolehi setiap hari dengan cara:
1. Elakkan pembaziran semasa berbelanja/makan. Membazir itu saudara syaitan.
2. Amalkan berjimat-cermat semasa berbelanja. Beli barang yang perlu sahaja.
3. Hulurkanlah bantuan mengikut kemampuan seperti derma dan menyertai pasukan sukarela untuk membantu mereka.
4. Insaf dengan keadaan mereka di sana.
5. Menghargai apa yang kita ada dan menghargai orang tersayang di sekeliling kita.

Mudah-mudahan kita dapat mengambil iktibar atas apa yang dilalui oleh mangsa pelarian dan berdoa supaya negara kita dalam keadaan aman selamat, insyaAllah.

No comments: