Friday, June 13, 2008

Buat Kuih & Jual Kuih

Salam ceria dan selamat bertemu bertemu kembali. Moga kehadiran hari Jumaat akan memberikan barakah dan rahmat buat kita semua.

Hari ini saya ingin menceritakan aktiviti di rumah pada malam tadi. Mama saya telah menerima tempahan daripada jiran sebelah yang memintanya membuat kuih karipap dan agar-agar laici. Katanya, nak buat jamuan pagi di pejabatnya sempena kesyukuran setelah dapat naik pangkat. Maka, Mama telah bersetuju dan pada sebelah petang, Mama dan Angah pun keluar membeli bahan-bahan ynag diperlukan.

Pada malam tadi, selepas keluarga saya selesai makan malam, bermulalah sesi membuat kuih. Yang rumit sedikit adalah untuk membuat karipap, sebab kena gelek kulitnya beberapa kali menggunakan roller. Jumlah karipap yang ditempah adalah 100 biji. Wow! Sakan jugak nak menyiapkannya, adunan dibuat sebanyak 2 kg tepung gandum serta 3 kg ubi kentang. Angah dan Acik lah yang dok mengadap kerja-kerja membuat karipap. Ni memang resepi special, sebab karipap pusing. Kulitnya yang rangup ditambah pula dengan intinya yang memang sedap tu. Nyam! Nyam!

Saya pulak siapkan agar-agar laici. Resepi ini pun istimewa juga sebab saya menggunakan laici dalam tin dan susu ideal sebagai bahan utama. Ummmph! Bau ketika memasaknya pun, kecur air liur dibuatnya. Nak siapkan agar-agar ni sekejap je, selepas dah betul-betul menggelegak, dah boleh dituang ke dalam loyang dan disejukkan. Semuanya 3 loyang agar-agar laici.

Pagi-pagi tadi masa bangun tidur, dah terhidu bau karipap sedang digoreng. Awalnya Mama bangun. Mama cakap dia, Angah dan Acik tidur pukul 3 pagi gara-gara nak siapkan karipap. Ish, ish, ish...Mesti diorang penat betul tu. Nampaknya semua tugas-tugas buat kuih dah siap. Lepas tu, saya dan Mama pergilah hantar semuanya ke rumah jiran sebelah.

Nampaknya, lepas ni kitaorang dah boleh jadi usahawan kuih la :)

No comments: